Tuesday, February 25, 2020

author photo
Drama Bukan Kahwin Paksa Episod 7 - Episod 10 - Adaptasi Novel | Drama Bukan Kahwin Paksa khabarnya akan bersiaran menerusi slot lestary tv3. Gandingan pelakon Kamal Adli dan Hannah Delisha sebagai tunggak utama.

Dijangkan bersiaran mulai Mac 2020. Drama Bukan Kahwin Paksa ini akan bersiaran sebanyak 13 episod penuh.

Senarai Pelakon Drama Bukan Kahwin Paksa
 • Kamal Adli sebagai Izz Rizqin
 • Hannah Delisha sebagai Dara Safiya
 • Alya Iman sebagai Ariyana Soraya
 • Oktavia Manrose sebagai Nita
 • Danial Dashuki sebagai Ryan
 • Afiq Muiz sebagai Azz Rizqin
 • Jasper Supayah sebagai Veena
 • Husna Mustaffa sebagai Tiz
 • Dhia Irdina sebagai Elly
 • Liza Abdullah sebagai Datin Asyiqin
 • Shah Rezza sebagai Sulaiman
 • Ziela Jalil sebagai Dayana
 • Qistina Khaled sebagai Liz
 • Watie Sadali sebagai Sherry
 • Farah Wahida Zainudin sebagai Maya

Ia mengisahkan Izz Rizqin (Kamal Adli) dan Dara Safiya (Hannah Delisha) yang dipertemukan dalam situasi yang tidak menyenangkan yang menyebabkan mereka ditakdirkan menjadi musuh. Disebabkan tersalah e-mail,mereka kemudian menjadi kawan baik di alam maya. Sehinggalah mereka ditakdirkan jatuh cinta melalui panggilan telefon.
Izz Rizqin atau Uda (panggilan dalam keluarganya)merupakan akauntan yang diberi tugasan membuat akaun syarikat Vee Florist milik Veena (Jasper Supayah) untuk jangka masa lama .Veena atau Vee yang merupakan kawan baik kepada Dara Safiya menerima cadangan Dara untuk mencari akauntan buat syarikatnya.Dara pula seorang pemilik DS Butik ,sebuah butik pengantin. Selepas Dara dikhianati oleh bekas kekasihnya ,Ryan (Danial Dashuki) atas disebabkan kecurangan lelaki itu bersama wanita bernama Nita (Oktavia Manrose),dia tidak percaya pada cinta.Dia hanya mahu membujang sehingga tua menjaga mama dan papanya.Mama(Ziela Jalil) dan papanya(Shah Rezza) bertindak untuk mencadangkan calon suami pilihan mereka untuk Dara.Akan tetapi,Dara menetapkan syarat yang akhirnya mengenakan diri sendiri.
Manakala Izz pula,yang merupakan anak ketiga daripada 4 beradik dan anak lelaki kedua dalam keluarganya,terpaksa mengorbankan cintanya pada yang lebih berhak.Dia seorang yang memperjuangkan cinta dan sanggup berkorban demi cinta.Bila berkorban,bermakna dia seoarang pencinta yang sejati.Demi pengorbanannya,dia perlu menerima calon isteri cadangan mummy (Liza Abdullah) dan daddynya. Dia membawa diri selepas kekasihnya Ariyana(Alya Iman) ditunangkan dengan abang longnya ,Azz Rizqin (Afiq Muiz).
Walaupun mereka menerima cadangan calon pilihan keluarga,bukan bermakna mereka kahwin paksa,kerana mereka sudah pun jatuh cinta.


Sinopsis Novel Bukan Kahwin Paksa 

“Cinta tu, buta, pekak, bisu.”
“Kenapa cakap macam tu pulak?”
“Kita tak nampak, kita boleh jatuh cinta, kita tak dengar pun kita boleh jatuh cinta, kita tak boleh bersuara pun, kita boleh jatuh cinta. So, cinta itu buta, pekak dan bisu. Tapi, cinta tak akan jadi cinta lagi bila hati mula bagi masalah.”
Setiap kisah ada pertemuan dan setiap pertemuan ada permulaan. Walaupun pelbagai cara permulaan sebuah pertemuan itu, kalau sudah jodoh... maka jodohlah ia! Pada mulanya, mereka dipertemukan dalam situasi yang tidak menyenangkan yang menyebabkan mereka ditakdirkan menjadi musuh. Disebabkan tersalah emel, mereka kemudian menjadi kawan baik di alam maya. Sehinggalah mereka ditakdirkan jatuh cinta melalui panggilan telefon.
Dia, Izz Rizqin mengorbankan cintanya pada yang lebih berhak. Dia seorang yang menjuangkan cinta dan sanggup berkorban demi cinta. Bila berkorban itu bermakna dia seorang pencinta yang sejati. Tapi, untuk berkorban dia perlu menerima calon isteri cadangan daddy dan mummynya. Dia pula, Dara Safiya, tidak percaya pada cinta selepas dia dicurangi Ryan. Dia mahu membujang sampai ke tua menjaga mama dan papanya. Oleh kerana itu, mama dan papanya bertindak untuk mencadangkan dia calon pilihan mereka. Tapi, Dara meletakkan syarat yang akhirnya mengenakan diri sendiri. Walaupun mereka menerima cadangan calon pilihan keluarga, bukan bermakna mereka kahwin paksa, kerana, masing-masing sudah jatuh cinta.
“Kita buat cerita baru, kita bina cinta baru... what say you?”
“Then you get your answer...”
“Jawapan?”
“That I love you too...” Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga mudah. Tapi untuk dicintai dengan orang yang kita cintai, itu cinta yang sukar diperoleh. Kecuali... kita mula mencintai untuk dicintai.

This post have 0 komentar


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post