Kuih Tepung Pelita - Dunia Cik Akak

Monday, May 21, 2018

Kuih Tepung Pelita


Kuih Tepung Pelita : Kuih Tepung Pelita adalah kuih tradisional. Sampai sekarang masih ada dijual. Tapi...tapi...kewujudan hanya pada bulan Ramadhan sahaja. 


Cik akak paling suka kuih tepung pelita nie. Simpan dalam peti sejuk, lagi sedap. Setiap petang memang tak sah kalau tak beli kuih ini. 

Bila cik akak google Resepi Kuih Tepung Pelita, katanya diperbuat dari tepung beras. 

Namun Kuih Tepung Pelita yang cik akak beli ni pun rasanya tak gunakan tepung beras. Kemungkinan guna tepung kastard dan agarnya. 

Rasa yang sedap dan kurang manis membuatkan cik akak memilih kuih tepung pelita sebagai juadah berbuka puasa.

Kat Sarawak Kuih Tepung Pelita dijual dengan harga RM1.00 (3 biji) dan ada pula yang jual dengan harga 0.50 satu biji. 



3 comments:

  1. Uish.. best nie kalau berbuka makan nie.. Sedap je..

    ReplyDelete
  2. saya tak pernah makan pun sepanjang umur hidup saya tapi ramai cakap sedap hehe saya first time datang sini dan terus follow sini sebab suka dengan blog awak. kalau sudi meh lah singgah blog baru saya hihi

    ReplyDelete
  3. pebret akak ni ..time puasa memang dok cari tepung pelita..

    ReplyDelete