Tuesday, January 30, 2018

author photo
♥ Assalamualaikum ♥
Pasang Iklan Adsense In Artikel, Bawah Tajuk Dan Bawah Entri : Sebenar amat payah nak pasang iklan adsense pada tiga posisi tersebut. Cik akak baru je tukar template lagi. Bila dah tukar template kenalah pasang balik iklan adsense. Pasang Iklan Adsense In Artikel, Bawah Tajuk Dan Bawah Entri  adalah perkara yang amat sukar cik akak lakukan. 
Pasang Iklan Adsense In Artikel, Bawah Tajuk Dan Bawah Entri  perlukan kemahiran tentang kod HTML pada blog. Tak ada kemahiran jangan harap lah menjadi. Kecuali anda ada kesungguhan nak pasang sendiri iklan adsense pada posisi yang korang mahukan. 

Terus terang cik akak katakan, Pasang Iklan Adsense In Artikel, Bawah Tajuk Dan Bawah Entri adalah salah satu cara untuk tingkatkan pendapatan adsense korang. Tak banyak raih 5 atau 10 perklik sehari. Lagi menarik korang targetkan sehari dapat USD1. 

Sejak ada adsense ini, cik akak kenalah belajar kod HTML pada blog. Tak banyak yang cik akak faham. Buat satu persatu. Tak menjadi ulang lagi langkah pertama.

Berpadukan tutorial dari blogger Indonesia yang mantap adsense. Akhirnya cik akak berjaya Pasang Iklan Adsense In Artikel, Bawah Tajuk Dan Bawah Entri. 

Nak belajar pasang iklan tersebut dari cik akak, ikuti langkah demi langkah di bawah. Mana tahu boleh membantu.

Teknik yang cik akak gunakan ialah dengan Pasang Iklan Adsense Bawah Entri terdahulu. Bawah entri bermaksud pada akhir artikel yang di tulis oleh anda. 

Kenapa dan mengapa cik akak memulakan langkah dengan bawah entri. Sebab ia mudah serta membantu korang memasang iklan pada Bawah Tajuk dan In Artikel. 

  1. Login akaun adsense anda.
  2. Pilih iklan yang hendak dipasang. 
  3. Copy kod iklan tersebut. Dan kemudian Parse Tool kod iklan yang anda copy tadi. 
  4. Dah selesai parse toolkan kod iklan tersebut. Copy kod tersebut dan kemudian buka dashboard blogger. Klik bahagian tema. Rujuk gambar di bawah.
  5. Cari bahagian Edit HTML. Kemudian klik butang tersebut dan cari kod <data:post.body/> dengan menggunakan teknik control F.
  6. Dah jumpa. Horray. Pastikan setiap kod <data:post.body/> pada sebuah blog mempunyai 3 kod sahaja. Kalau ada 4 kod tu cik akak tak pasti kod apa. Hahaha.
  7. Langkau kod pertama dan kedua dan abaikan. Kod ketiga itu anda lihat. Sebab kod ketiga itulah lokasi yang bakal korang pasangkan adsense. 

Bagaimana cara pasang? 
  • Bawah Tajuk - <data:post.body/>kod iklan adsense
  • Bawah Entri - <data:post.body/> kod iklan adsense
Contohnya : 

Bawah tajuk entri<data:post.body/>bawah Entri

  • In Artikel - cara ini anda perlu gantikan kod HTML. 
- Copy kod di bawah pada kod pada <data:post.body/> pada iklan adsense yang anda pasang tadi. Dah copy, gantikan kod  <data:post.body/> dengan kod yang dicopykan tadi. Pastikan anda letak kod iklan adsense pada tulisan yang --Letakan kode unit adsense hasil parse disini--. 


Bawah tajuk entri<data:post.body/>bawah Entri

<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/><div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'><center>--Letakan kode unit adsense hasil parse disini--</center></div><div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div><script type='text/javascript'>var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;);var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;);var s=obj1.innerHTML;var t=s.substr(0,s.length/2);var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;);if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);}</script>

Akhir sekali preview. Kalau tak ada ralat. Bermakna anda berjaya meletakkan kod iklan adsense pada ketiga posisi tersebut. 

This post have 3 komentar

avatar
cik renex delete January 30, 2018 at 6:58 PM

Macam ni cara dia rupanya, sllu CR ltak secara manual

Reply
avatar
Nao Mei delete January 30, 2018 at 8:27 PM

Guna cara ini lagi mudah..tak perlu update setiap hari

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post