Sunday, December 31, 2017

author photo
♥ Assalamualaikum ♥
Novel Halalkan Hati Yang Kucuri Karya Mia Kiff : Setelah membaca 15 bab penuh di laman wattpad, disini cik akak nak ulaskan Novel Halalkan Hati Yang Kucuri. Novel Halalkan Hati Yang Kucuri adalah novel yang lain dari yang lain yang pernah cik akak. Walaupun ia berkonsepkan kisah cinta antara Faiq dan Delisha. 
Delisha adalah gadis yang keras kepala dan manja. Namun ia tetap mempunyai pendirian yang tersendiri. Kehidupan sosial namun masih menyayangi diri-sendiri. Kehidupan suami isteri bermula bila Nenda meletakkan syarat suami menikahi Faiq. Bermulalah kisah mereka. Bahagia sentiasa beriringan dengan derita. Mampukah mereka menanganinya.

Kehidupan pada mulanya penuh dengan kemewahan harta dan wang ringgit. Membuatkan Delisha dan Faiq terlupa diri. Namun bila kehilangan keluarga dan harta mereka belajar untuk berdikari. 

Tak pernah bekerja, tapi mereka mampu bekerja walaupun hanya tukang cuci. Bertahankah mereka?

Inginkan lebih lanjut >>Novel Halalkan Hati Yang Kucuri Bab 1 - Bab 15 | Drama Adaptasi Novel

Sinopsis Novel Halalkan Hati Yang Kucuri : 

Faiq dan Delisha, pasangan suami isteri yang satu kepala sukakan kebebasan, kemewahan, dan berseronok tanpa batas. Segala nasihat yang diberi bagai mencurah air ke daun keladi. Merajuk ditegur keluarga, natijahnya mereka lari meninggalkan rumah.

Setelah sebulan, mereka pulang tetapi terkejut apabila keluarga mereka menghilang secara tiba-tiba! Banglo dijual dan syarikat keluarga bertukar hak milik kepada orang lain. Puas mereka mencari penyebabnya, namun tiada apa yang diperoleh. Keluarga tak ditemui, duit pula kian habis. Akhirnya, hendak atau tidak mereka terpaksa memulakan kehidupan dari bawah kerana tiada apa lagi yang mampu digadai.

Apa sahaja kerja termasuk kerja yang mereka pandang hina suatu ketika dulu rela dilakukan demi sesuap nasi. Tak kesahlah tukang cuci ke, buruh kontrak ke, pekerja kafe hatta pengawal keselamatan sekalipun mereka sanggup.

“You tahu tak, kata Kak Joyah, I cuci tandas berganda bersih daripada cleaner sebelum ni. Bayangkan habis sebotol besar sabun dia I guna, sampai dia kata ni bukan tandas tapi kedai jual perfume.” – Delisha.

Bumi mana yang tidak ditimpa hujan, sama juga dengan hidup Faiq dan Delisha. Ujian itu pasti singgah dalam apa jua keadaan, namun mampukah mereka menempuhi ujian-ujian yang mendatang bersama? Masih ada atau tidak peluang untuk bertemu keluarga mereka yang hilang, dan apa reaksi mereka apabila melihat keadaan Faiq dan Delisha ketika itu?

“Abang tak mahu janjikan sayang bulan dan bintang, cukuplah kita sentiasa bersama di bawah cahayanya. Kalau abang tak mampu jadi pelita atau lampu yang menerangi hidup sayang sekalipun, cukuplah abang menjadi kunang-kunang yang menemani sayang dalam kegelapan…”- Faiq.

“Jika tepat pada masa, ketika, keadaan dan siapa, cinta akan menjadi kuasa luar biasa yang tiada tandingannya… Dan Isha bersyukur sangat, abang adalah orangnya…”- Delisha.

This post have 0 komentar


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post