Wednesday, December 27, 2017

author photo
♥ Assalamualaikum ♥

Jurnal Suraya Episod Akhir : Malam ini merupakan episod akhir Jurnal Suraya. Drama berantaian 13 episod ini menggandingkan Johan Ashari dan Nad Zainal sebagai teraju utama. Malam ini Jurnal Suraya melabuhkan tirainya dan akan digantikan drama terbaru berjudul Cinta Hati Batu adaptasi daripada Novel One Day You'll Be Mine.


Sinopsis Jurnal Suraya : Mengisahkan ketabahan Suraya (Nad Zainal) dalam meneruskan kehidupan sebagai penghidap Leukimia. Kekuatan yang dimiliki oleh Suraya untuk menghadapi kehidupan seharian ketika hendak menamatkan pengajiannya ternyata dikagumi oleh rakan-rakan senasib dengannya.
Selain rakan-rakannya, Alif (Johan As’ari) yang menghidap kanser tulang tahap tiga turut mengagumi wanita itu dalam diam. Perhubungan antara Suraya dan Alif pada awalnya terbatas sebagai rakan karib sahaja kerana bapa Suraya, Datuk Hisham (Khairi Anwar) mahu mengahwinkan Suraya dengan Imran (Ryzal Jaafar).
Namun, Imran mempunyai niat tersembunyi disebalik kesungguhannya untuk menikahi Suraya, iaitu untuk membolot harta keluarga Suraya. Bagaimanapun, lakonan Imran dapat dihidu oleh Suraya kerana Suraya tahu sikap sebenar Imran yang suka berfoya-foya di kelab malam.
Penyakit yang dihidapi Suraya membuatkannya terpaksa ke Singapura untuk melakukan rawatan dan merupakan usaha terakhir atas saranan doktornya, Dr. Nadia. Bukan sahaja Suraya, Alif juga sering diserang penyakitnya dan berulang-alik ke hospital. Ekoran daripada tempoh rawatan yang panjang membuatkan Suraya dan Alif terputus hubungan buat seketika.
Ibu mertua Suraya, Puan Sharifah menyokong niat jahat Imran dan melayan Suraya secara endah tidak endah. Puan Sharifah sememangnya tidak berkenan dengan menantunya, Suraya dan menganggap penyakit yang dialami oleh Suraya tidak lah seteruk mana dan hanya sengaja dibuat-buat seperti kelihatan kritikal.
Namun, bukan sahaja kebencian yang diterima daripada ibu mertuanya, perangai buruk Imran yang kaki mabuk dan bersifat curang mereka memberi tekanan kepada Suraya. Hari demi hari, tekanan yang diterima oleh Suraya membuatkan penyakitnya menyerang dirinya kembali. Melihat keadaan Suraya yang kritikal dan memikirkan harta yang bakal dimiliki, Imran menghantar Suraya ke hospital.
Adakah cinta Suraya dan Alif terkubur begitu sahaja? Mampukah Suraya bertabah dengan segala cabaran kehidupannyaThis post have 2 komentar

avatar
Anonymous delete December 28, 2017 at 8:15 AM

Sedih lak. Akhirnya Suraya dengan Aliff meninggal dunia kerana kanser. Anak-anak mereka yang masih kecil dibela oleh datuk dan nenek mereka. Kawan baik Suraya tolong tamatkan jurnal Suraya tu. Sedih-sedih.

Reply
avatar
encikhafiz.com delete December 29, 2017 at 10:55 AM

teruskan menulis cik akak. kami menanti sinopsis drama lain pula di blog ini lepas ni.

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post