Drama Menantu Bilal Gandingan Amar Asyraf Dan Nazeera Sardi - Dunia Cik Akak

Sunday, June 11, 2017

Drama Menantu Bilal Gandingan Amar Asyraf Dan Nazeera Sardi

♥ Assalamualaikum ♥

Drama Menantu Bilal Gandingan Amar Asyraf Dan Nazeera Sardi : Drama menghiasi slot dahlia tv3. Mengandingkan terajui utama Amar Asyraf dan Nazeera Sardi. Drama Menantu Bilal bersiaran Jumaat hingga Ahad jam 6.58 petang.Senarai Pelakon 

  • Amar Asyraf sebagai Rahim
  • Nazeera Sardi sebagai Marlisa
  • Syazwan Zulkifli sebagai Rahman
  • Ruhainies Farehah sebagai Normala
  • Talha Harith sebagai Rashdan
  • Chacha Maembong sebagai Norain
  • Idris Md Diah sebagai Bilal Brahim
  • Elly Suriaty sebagai Mak Esah
  • Man Raja Lawak sebagai Pembantu bilal


Sinopsis Menantu Bilal : Memaparkan kerenah tiga menantu iaitu Marlisa dari Negeri Sembilan, Normala (Pulau Pinang) dan Norain (Terengganu) yang masing-masing cuba memenangi hati mentua dengan pendekatan tersendiri.
Bilal Brahim dan Mak Esah adalah orang yang disegani dan menjadi tempat penduduk kampung mengadu serta mendapat nasihat. Daripada masalah ayam itik hinggalah masalah bercerai-berai. Semuanya berjaya diselesaikan mereka.
Pasangan ini mempunyai tiga anak lelaki iaitu Rahim, Rahman yang tinggal di Kuala Lumpur, manakala Rashid tinggal bersama mereka. Ketiga-tiga mereka mengambil keputusan berkahwin serentak dengan pasangan masing-masing yang berasal dari tiga negeri berlainan.
Keadaan menjadi kecoh apabila buat pertama kali mereka menyambut Ramadan dan mengadakan persediaan Aidilfitri.
Menantu ini bersaing bagi mengambil hati Lebai Brahim dan Mak Esah antaranya berebut-rebut memasak walaupun ada di antara mereka tidak tahu memasak dan terpaksa mempelajarinya melalui buku resipi dan pelbagai hal lagi.
Selain isu itu, pasangan ini turut berdepan masalah membabitkan penduduk kampung seperti soal pertentangan idea dalam membuat keputusan mengenai imam jemputan untuk solat terawih, moreh, khatam al-Quran dan soal berapa rakaat solat Tarawih yang patut dilakukan.
Tidak ketinggalan mereka juga berdepan masalah sikap penjual yang tidak mematuhi syarat berjualan ketika Ramadan, masalah mercun dan meriam sehinggalah ke soal penduduk yang makin berkurangan mengerjakan solat Tarawih.

No comments:

Post a Comment