Bonus Raya RM850 Bagi Penjawat Awam, RM550 Persara Adalah PALSU - Dunia Cik Akak

Wednesday, May 31, 2017

Bonus Raya RM850 Bagi Penjawat Awam, RM550 Persara Adalah PALSU

♥ Assalamualaikum ♥

Bonus Raya RM850 Bagi Penjawat Awam, RM550 Persara Adalah PALSU : Asalan musim raya aidilfitri je, kompem isu bonus raya naik carta tertinggi. Bonus raya mungkin dibayar atau tidak. Kita tunggu dari pihak berwajib. Berita dan ura-ura penjawat awam bakal menerima bonus raya RM850 itu adalah berita palsu. Kecoh group whatsapp dengan isu bonus raya. Berita yang kini tular berkaitan Bonus Raya RM850 Bagi Penjawat Awam, RM550 Persara adalah palsu semata-mata. Jangan percaya pada gimik media massa yang hanya memanipulasi penjawat awam dan persara.

Menurut sumber mstar.com, berita tersebut adalah tidak benar sama sekali. Mungkin ia adalah gimik media untuk meraih traffik pengunjung. Penjawat awam dan persara, jangan beri harapan penuh selagi pihak berwajib tak mengumumkan isu tersebut.

Kecoh-kecoh bonus raya tu memang kebiasaan setiap tahun. Bersabar dan bertabah menanti berita gembira.

PETALING JAYA: Harapan palsu. Mungkin itulah perasaan yang dirasakan oleh kakitangan awam yang menerima khidmat pesanan ringkas melalui aplikasi Whatsapp baru-baru ini.
Pesanan itu mengatakan bahawa kakitangan awam bakal menerima bonus raya yang akan dimasukkan ke akaun mereka pada 13 Jun ini.
Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) ketika dihubungi mengesahkan bahawa maklumat yang tersebar itu adalah palsu.
"Tak benar tu. Palsu," jawabnya ringkas melalui aplikasi Whatsapp.
Pesanan yang tersebar itu turut memberi jaminan bahawa pihak kerajaan telah bersetuju untuk memberikan bonus bantuan sebanuak RM850 kepada kakitangan awam, manakala RM550 pula kepada pesara kerajaan.
"Segala pembayaran akan dikreditkan ke akaun penjawat awam mulai 13 Jun 2017.
"Ini adalah inisiatif kerajaan Malaysia yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bagi meringankan beban kakitangan kerajaan sempena menyambut perayaan Aidilfitri 2017," menurut pesanan palsu tersebut.

1 comment: