SEMAKAN JADUAL TEMUDUGA SPA BAGI BULAN APRIL DAN MEI 2017 - Dunia Cik Akak

Wednesday, April 26, 2017

SEMAKAN JADUAL TEMUDUGA SPA BAGI BULAN APRIL DAN MEI 2017

♥ Assalamualaikum ♥
SEMAKAN JADUAL TEMUDUGA SPA BAGI BULAN APRIL DAN MEI 2017 : Anda ada mohon jawatan melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Dah semak jadual temuduga anda. Kalau belum boleh buat semakan di laman web SPA >>Senarai Jadual Temuduga SPA.
Logo Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam
Antara jawatan-jawatan yang dijadualkan untuk sesi temuduga April dan Mei 2017. Para calon boleh rujuk senarai di bawah :- Untuk semakan boleh klik bahagian jawatan. Ada link diserta untuk memudahkan calon.

 1. JuruSolek Gred B19
  (Kementerian Komunikasi dan Multimedia)
  [ Tarikh Temu Duga : 08 Mei 2017 ]
 2. Penolong Jurutera Gred JA29 (Awam)
  (Kementerian Kerja Raya)
  [ Tarikh Temu Duga: 02 Mei 2017 - 26 Mei 2017 ]
 3. Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W19
  (Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan)
  [ Tarikh Temu Duga: 22 Mei 2017 - 24 Mei 2017 ]
 4. Pembantu Hidupan Liar Gred G19
  (Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN))
  [ Tarikh Temu Duga: 02 Mei 2017 - 05 Mei 2017 ]
 5. Pembantu Hidupan Liar Gred G11
  (Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN))
  [ Tarikh Temu Duga: 25 April 2017 - 28 April 2017 ]
 6. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19
  (Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan)
  [ Tarikh Temu Duga: 02 Mei 2017 - 05 Mei 2017 ]
 7. Penguasa Kastam Gred WK41
  (Jabatan Kastam Diraja Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga : 10 April 2017 - 07 Mei 2017 ]
 8. Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41
  (Jabatan Perkhidmatan Awam)
  [ Tarikh Temu Duga : 28 Mac 2017 - 27 April 2017 ]
Sesi April-Mei 2017 ini ada 8 jawatan yang terlibat. Senarai tugas dan tatacara kerja cik akak kongsikan di lain entri. Sebelum menghadiri temuduga. Cik akak ada bonus untuk calon>>Panduan Lulus Mudah Temuduga Kerajaan & Contoh Resume Yang Berkualiti.

Berminat sila klik pautan yang cik akak sediakan. InsyaAllah pasti membantu.

>>Panduan Lulus Mudah Temuduga Kerajaan <KLIK SINI>

>> Contoh Resume Yang Berkualiti <KLIK SINI>

Nak berjaya jangan takut untuk persiapkan diri, mental dan fizikal. Usaha, doa dan tawakal. Semoga apa yang anda ingin membuahkan hasil yang lumayan. 

Apa yang dikongsikan oleh penulis dalam bonus yang cik akak bincang. Jom intai-intai, bakal calon boleh persiapkan diri dengan perisai. 

Ebook ini adalah dalam bentuk file softcopy PDF yang ditulis berdasarkan segala ilmu dan pengalaman saya dalam pengambilan pegawai-pegawai baru. Saya telah ringkaskannya dan memudahkannya untuk tujuan pemahaman anda.
Berikut adalah antara isi kandungan, manfaat serta kelebihan yang bakal anda perolehi melalui pembacaan ebook ini:
 • Penjelasan terperinci tentang 11 rahsia berjaya dalam temu duga kerja kerajaan. Pemahaman mengenai rahsia ini dapat membantu anda berasa yakin semasa menghadiri temu duga.
 • Ketahui 9 kriteria calon temu duga yang dipilih dalam temu duga kerajaan. Kriteria ini akan dinilai sepanjang temu duga. Anda perlu bersedia dengan mengetahui kriteria-kriteria tersebut supaya anda dapat menonjolkan diri anda seperti yang dikehendaki oleh panel temu duga kerja kerajaan.
 • Pembongkaran persediaan sebelum, semasa dan selepas menghadiri temu duga kerja kerajaan. Ada diantaranya yang selama ini anda tidak menyedarinya dan mengetahuinya bahawa ia adalah salah satu punca anda gagal temu duga yang pernah dihadiri sebelum ini. Ketahui persediaan-persediaan dan lakukannya seperti yang dipelajari dalam ebook ini.
 • Pendedahan Teknik “Competency Based Interview (CBI)” yang perlu diketahui oleh calon-calon temu duga kerja kerajaan. Teknik ini digunakan dalam temu duga kerja kerja kerajaan pada masakini.  Anda akan lebih bersedia untuk menjawab 4 perkara akan diuji dalam soalan-soalan temu duga yang mengunakan Teknik CBI ini. 
 • Pembongkaran 31 tips mudah untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan.  Anda akan didedahkan tentang panduan yang perlu diikuti supaya anda lebih tenang dan yakin menghadapi sesi temu duga. Ketahui tip-tip mudah ini dan kemudian anda praktikannya. Anda PASTI layak dipilih dalam temu duga kerja kerajaan seperti mereka yang telah berjaya berkhidmat dalam perkhidmatan awam.
 • Adab temu duga dan etika pakaian yang PERLU dan ELAKKAN semasa menghadiri temu duga kerajaan. Pandangan pertama panel temu duga terhadap anda adalah sangat penting untuk anda ‘menawan’ mereka. Jika anda berjaya ‘menawan’ panel temu duga, peluang anda untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan adalah sangat tinggi.
 • Pembongkaran 4 proses temu duga kerja kerajaan dalam bentuk grafik yang mudah difahami. Setiap proses mengandungi perkara-perkara penting yang dinilai oleh panel temu duga. Pengetahuan mengenai proses-proses ini akan meningkatkan keyakinan anda semasa menghadiri temu duga.
 • 20 contoh soalan berserta jawapan yang popular di kalangan panel temu duga. Walau pun soalan-soalan tersebut popular, anda perlu mengetahui cara menjawabnya. Jawapan-jawapan anda sangat penting untuk menentukan kejayaan temu duga yang anda telah hadiri.
 • 115 tambahan soalan-soalan temu duga supaya anda lebih bersedia dan yakin. Pengetahuan mengenai soalan-soalan tersebut serta latih tubi menjawabnya mampu menonjolkan kelebihan diri anda daripada calon-calon lain.Anda tampak berpengetahuan, bersungguh-sungguh dan berminat untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam. Ini memberi BONUS kepada anda.
 • 6 Rahsia yang perlu anda ketahui dan lakukan untuk berjaya dalam temu duga kerajaan.
 • Perkara-perkara “do” dan “don’t” yang perlu anda ketahui bagi menghadiri temu duga kerajaan. Walau pun sesuatu perkara itu dianggap mudah dan remeh, tetapi ia boleh mengurangkan markah temu duga anda.
 • Dan banyak lagi pendedahan dan pembongkaran yang boleh membantu anda membuat persediaan menghadapi temu duga supaya anda layak dipilih untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam dalam temu duga kerja kerajaan.
Bukan itu sahaja. Ada lagi panduan lain antaranya adalah seperti berikut:-

BONUS #1 :72 Rahsia Menulis Resume Untuk Kerja Kerajaan

BONUS #2 :Pilihan 51 Templates Resume

BONUS #3 :Tips Bergambar Pakaian Semasa Temu Duga Kerja Kerajaan


Selain bonus yang diselitkan dalam ebook ini. Soalan-soalan maut oleh panel penemuduga juga dibincangkan. Anda boleh lihat soalan-soalan tersebut berserta jawapan yang lengkap padat serta teliti. 

Terangkan Tentang Diri Anda?Apakah Kelemahan Terbesar Anda?

Anda Sudah Bekerja! Mengapa Anda Memohon Jawatan Ini?

Apakah Sikap Positif & Negatif Diri Anda?

Apa Kelebihan Anda Berbanding Calon Lain?

Kenapa Anda Mahu Kerja Dengan Kerajaan?

Apa Pendapat Rakan Sekerja Anda Tentang Diri Anda?

Apakah Pencapaian Terbesar Anda?

Apa Alasan Anda Untuk Berhenti Di Tempat Kerja Lama?

Apa Anda Nak Buat Kalau Pekerja Bawahan Anda Malas?                        Nah bagaimana nak menjawab soalan maut tersebut. Memang nampak senang. Tapi soalan beginilah amat membimbangkan. Jawapan dan cara penyampaian calon memang dititikberatkan. Kenapa panel penemuduga mengajukan soalan maut sebegini. Ini adalah salah satu cara untuk melahirkan bakal penjawat awam bijak berfikir. Cik akak pernah berapa kali menghadiri temuduga jawatan SPA ini. Tapi nampak gayanya bukan rezeki cik akak di situ.


                        No comments:

                        Post a Comment