Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Wednesday, November 23, 2016

Sedapnya Buah Engkalak Sarawak..

♥ Assalamualaikum ♥

Sedapnya Buah Engkalak Sarawak..

Tengah musim buah engkalak. Rugi kalau tak reti nak makan. Makanan orang Sarawak. Nak cuba buah engkalak. Jemput-jemput datang Sarawak. Bagi cik akak,satu kemestian mengenali keunikan buah engkalak ni. Sebab buah ni hanya didapati di Sarawak. Tu pun kalau jumpa.

Menu semalam...engkalak dengan ayam kicap


Mesti teruja tengok buah warna pink kan hihi.
Buah nie memang special kat sarawak. Bila direndam dalam air suam pasti bertukar warna hijau. Seperti gambar atas sekali. Uniknya buah engkalak hanya anak jati Sarawak yang mengetahuinya. Makan dengan nasi panas..memang super nyummy..

Selain buah dabei buah engkalak merupakan buah bermusim.
Dalam satu tahun mungkin hanya sekali ada dua kali sahaja di jual di market sibu.

Buah engkalak nie memang susah nak cari kat tempat lain kecuali sibu sarawak.

Kalau kat kampung-kampung memang ada dijual.

Rasa buah engkalak nie memang rasa lemak-lemak krim hihi.

Buah engkalak ini kalau masak memang warna pink.

Cara penyediaannya memang mudah.

Hanya rendam guna air yang sedikit panas.

2 comments:

  1. Menarik..ntah bila dapat explore sarawak lagi

    ReplyDelete
  2. wah..pertama kali tengok..macam buah jengkol..hehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN