Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Wednesday, December 9, 2015

Buah Dabai Tengah Musim Di Sarawak

♥ Assalamualaikum ♥

Buah Dabai Tengah Musim Di Sarawak | Musim budak bercuti....Musim Buah dabai. Pernah tidak korang makan. Sebab buah dabai hanya boleh didapati di negeri sarawak sahaja. 


imej google

Rasanya lemak manis.....tak percaya singgah lah sarawak. Boleh merasa buah dabai orang sarawak. Harga korang boleh pilih...sebab tengah musim boleh beli dengan harga berbelas ringgit. Kalau tak musim...sekilo dekat RM30.00.

Cara makan...senang je....korang rebus dengan air panas. Tapi kena campur air biasa juga...kira air rebusan berhangat sikit. Rendam hingga lembut. 

Makan salut garam boleh....cincah kicap pun boleh...nak buat sambal pun boleh...tumis macam biasa je....letak ikan bilis...kasi kaw2 rasanya....

Buah dabai memang popular di sarawak. Jom singgah sarawak. 

10 comments:

  1. Pertama kali dengar dan nampak ni cik akak...unik..

    ReplyDelete
  2. first time tahu nama buah ni kak. ihiiihi

    ReplyDelete
  3. kali pertama dengar nama buah dabai..unik C A ciptaan Allah

    ReplyDelete
  4. salam singgah sini cik akak....first time nampak dan tahu buah ni cik akak...

    ReplyDelete
  5. salam singgah sini cik akak....first time nampak dan tahu buah ni cik akak...

    ReplyDelete
  6. teringin jugak nak rasa buah tersebut :-)

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN