Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Sunday, December 13, 2015

Blog Informasi vs Blog Personal

♥ Assalamualaikum ♥

Blog Informasi vs Blog Personal | Blog mana yang menjadi pilihan blogger. Dan blog mana yang blogger akan komen. Malam ni kita bisik-bisik sambil kongsi komen ok.


Imej google

Blog informasi menampilkan entri yang cukup dengan fakta serta kesahihan isinya. Blog sedemikian bukan mudah untuk di komen atau disinggahi oleh semua pembaca. Jeng-jeng....siapa sokong cik akak...hahaha..

Blog personal.....ramai blogger memilih untuk menampilkan entri yang berbentuk simple. Fakta boleh rekaan yang lebih kepada diri-sendiri dan keluarga. Blog personal inilah blog yang paling senang nak komen. Kenapa......

Dalam penulisan alam maya....blog informasi lebih tinggi traffiknya berbanding blog personal. Ini kerana pengunjung fakta yang disampaikan melalui proses yang memerlukan bukti yang kukuh. Tapi malangnya....tidak semua penulis alam maya ingin menjadi salah seorang dari mereka. 

Bagaimana pula dengan blog personal...blog personal ada blog yang amat mudah dihasilkan. Entri yang disampaikan pun lebih kepada keperibadian. Tak perlukan bukti serta sumber yang kukuh. Gaya penulisan pun boleh tulis apa yang kita ingin. Jesteru itu...blog personal boleh meraih komen yang banyak berbanding blog informasi.

Berbalik kepada asas kita menulis....

Menyampaikan sesuatu yang boleh menjadi sumber atau pun yang boleh di jadikan memori. 

Apa yang penting....korang datang dengan penulisan korang sendiri. Tak perlu copy dan paste. 

Pilihlah yang mana kamu mahu....blog informasi....atau blog personal....

Memilih trafik tinggi...atau cuba kerana minat....

Selamat membaca....

11 comments:

  1. saya kalau takde masa, buat bebel sikit je atau join giveaway atau buat entri informasi hehehe. kalau ade masa lebih, baru bebel banyak2 :p

    ReplyDelete
  2. Kerana minat ! Saya punya blog lebihkan kepada personal travel and review . So it's like mix kind of blog and of course , I did my very best to give the readers for the view la kan ;) tapi kalau beauty blog pon popular juga kan wlaupon it just personal tutorial ..

    - Syamsid Blog -
    .

    ReplyDelete
  3. PC mix kan cik akak...dalam personal mana boleh masuk fakta atau info...PC gabung..tapi blog PC memang personal pun...hihi...

    ReplyDelete
  4. blog personal lg senang nk komen. hehehe

    ReplyDelete
  5. salam kak! yana suka blog personal, dan memang sebab minat la.
    hehehe senang nak bebel

    ReplyDelete
  6. Dua2 lya baca kot hhehe..mna yg x berat infonya lya suka baca

    ReplyDelete
  7. Versatile kan blog tu dengan info & personal...jadi takdelah boring sgtkan..Ibaratnya kalau asik nk makan mee goreng jer hari-hari muak juga jadinya...tul tak? Mee itu di ibaratkan blog....tak gitu?

    ReplyDelete
  8. Lissa suka blog personal.. Lissa suka discover life orang di luar sana hahaha *busy body*

    ReplyDelete
  9. Yg trbaik adalah penulisan yg lahir dari diri kita sendiri tnpa perlu copy paste kan :)

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN