Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Tuesday, September 1, 2015

Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-58 : Bendera Malaysia Diarak secara Terbalik.

♥ Assalamualaikum ♥
Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-58 : Bendera Malaysia Diarak secara Terbalik.

Sentap pula cik akak tengok viral nie...isk memang tak cukup ilmu lagi tu...dah siap nak protes..hahaha..salah langkah dah..malu sendiri lah jawabnya. Nak tu lah buat perkara biarlah berpada-pada...silap orang nampak..silap sendiri simpan..inilah yang terjadi kepada yang suka menunding...hahaha..

Benda yang betul dan ada kesahihan fakta berani kata salah...isk memang suka cari nahas kan...

Mengikut sumber, bendera Malaysia bukan diusung @ diarak secara terbalik tapi mengikut tatacaran yang betul....


Jabatan Penerangan pula menjelaskan sebab sebenar bendera Malaysia diarak secara 'terbalik' itu.

"Jika bendera dibawa berarak secara terbentang, bahagian kepala bendera hendaklah diusung mendahului perarakan sama seperti jika ianya dibawa dengan tiang bendera.

"Apabila bendera Malaysia dipamerkan atau dilukis pada dinding, tembok bangunan atau objek yang statik, bahagian Bulan Bintang atau kepala bendera hendaklah terletak di sebelah kiri, dipandang dari hadapan,".

8 comments:

  1. Btl la tu kan, mustahil la plak kan trbalik diorg x tahu

    ReplyDelete
  2. Bagus cara Jabatan Penerangan tu explain, orang yang tak tahu tatacara nya pun jadi tahu, hihi.

    Selamat berkenalan Cik Akak. =)

    Selama ni follow akak kat Google+ je, guna blogger, tak reti nak komen, ingatkan mcm Fb je, huhu. ni baru berjinak dengan new blog, wordpress. Jemput akak ke blog saya, Ifa. =)

    ReplyDelete
  3. Maklumat yang berguna untuk memahami protokol. Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Maklumat yang berguna untuk memahami protokol. Terima kasih.

    ReplyDelete
  5. Kami setiap tahun sebagai pegawai yang bertanggungjawap melaksanakan tugas ini dengan memahami protokol yang telah di berikan mengenai tatacara membawa bendera. Kami berharap dengan penerangan yang diberikan oleh kementerian yang bertanggungjawap dapat menyelesaikan persoalan yang bermain di minda rakyat malaysia. Selidiklah terlebih dahulu maklumat sebelum menyebarkan di laman sosial.

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN