Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90
loading...

Saturday, October 29, 2016

Resepi Petai Sambal Udang - Resepi Ringkas & Simple

♥ Assalamualaikum ♥

Resepi Petai Sambal Udang - Resepi Ringkas & Simple

Pastinya korang terkejut sebab cik akak reti makan petai. Petai ni sedap tau. Menu farbet cik akak...biarpun berbau tapi sedap...


Udang petai sambal udang cik akak

Dah lama tak kongsi resepi...akhirnya cik akak berjaya juga mood naikkan semangat nak share resepi simple...biasalah cik akak...testing menu je kerjanya..kalau sedap...alhamdulillah licin..

Resepi Petai Sambal Udang

Petai satu mangkuk kecik
Udang sederhana semangkuk kecik
Sesedu makan minyak
Perasa megi...kiub ayam megi pun boleh
Dua sudu madu
3 sudu makan cili blender
Seulas bawang merah dan bawang putih - blenderkan


  1. Panaskan minyak...lepas tu masukan bawang merah dan bawang putih. Bila naik naik bau...masukan cili blender tadim.tumis hingga pecah minyak..jangan bagi hangit pula dah..
  2. Lepas tu....masukan udang...gaul hingga rata..biarkan berapa.minit...
  3. Masukan petai....
  4. Akhir sekali....tambahkan perasa megi dan madu...gaul hingga sebati..dan biarkan petai anda masak sepenuhnya..
  5. Akhir.sekali...hidangkan..dan makan dengan nasi panas..giler korang pasti tambah nasi..
Resepi simple yang terdapat dalam blog adalah olahan tuan blog sendiri..gubahan dari resepi ibu...haha..selamat mencuba...memang simple dan mudah untuk disediakan.


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN