Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Friday, August 19, 2016

Tatacara Menulis Muka Depan Fail-Fail Pejabat

♥ Assalamualaikum ♥


Tatacara Menulis Muka Depan Fail-Fail Pejabat


Anda berkerjaya sebagai anggota kakitangan kerajaan. Perkara pertama korang wajib tahu ialah Menulis Muka Depan Fail Pejabat. Ini adalah sebagai ulangkaji buat penjawat awam yang baru masuk melapor diri dalam agensi kerajaan. Tatacara menulis muka depan nie amat senang...yang penting pastikan cantik di luar...dan cantik di dalam...hahaha...Ambik ayat cik akak....Serius...boleh...merapu lagi best...
Jangan cuba-cuba mencuri gambar ini. Sebab ini hasil tangan cik akak sendiri..haha

Pertama kalinya...pastikan anda tidak membuat kesilapan pada huruf atau nombor...nah lebih selamat gunakan pensel 2B untuk melakar dan mengred..hahaha...

Cik akak tak guna pensel sebab cik akak malas nak padam balik...Cuma nak bagi cantik dan kemas cik akak buat ukuran. Tengok contoh gambar...Lawa tak fail pejabat cik akak...hahaha...Lawa tu mesti..yang penting kemas dan menarik. 

Kedua....Pastikan ada nombor rujukan

contoh : JPS(W).............

Ketiga....Pastikan Kategori mana....Rujuk sistem fail pejabat anda...

Contoh : KEWANGAN....

Keempat.....Tajuk Fail....

Contoh : Pelbagai Surat-Menyurat Kewangan

Siap......nampak hasilnya...mudah kan....

9 comments:

  1. klau tulisan lawa, smua jd lawa....tulisan sya kalah doktor, haha.

    ReplyDelete
  2. ingatkan tadi tulisan komputer ;) rata je. kita sama! penjawat awam yang mementingkan kekemasan dan of course luar dan dalam fail kenalah sama lawa kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lawa tu wajib...hahaha...bila kita tengok dan guna..semangat pula nak kerja..haha...

      Delete
  3. mun opis kmk xpat diambik gmbar fail..sensetif.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ng pun..sulit kerajaan..hahaha...tok bok draf kmk tek..alu ambik gambar..haha

      Delete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN