Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Thursday, August 13, 2015

Ikan Sardin Bukan Lagi Lauk Orang Miskin

♥ Assalamualaikum ♥

Ikan Sardin Bukan Lagi Lauk Orang Miskin. Menarik pula artikel Astro Awani. Teingat cik akak zaman kanak-kanak dulu. Ibu masak je sardin...memang penuh nasi cik akak dalam pinggan. Nostalgia itu, kini sampai sekarang masih di ingat. Sampaikan sardin menjadi menu kegemaran cik akak.

Jangan ingat ikan sardin tin tak sedap...Kalau tambah tomato..Nyummy memang super meletop. Tapi sekarang nie...sardin tin dah mahal...paling murah RM5.00 satu tin besar. Kalau yang tin kecil memang tak cukup untuk family besar. 



Ikan sardin bukan lagi lauk orang miskin

KUALA LUMPUR: "Kalau susah-susah masak saja ikan sardin".
Ramai yang mungkin tidak asing dengan ungkapan ini apatah lagi untuk orang bujang atau mereka yang kesuntukan masa untuk memasak.

Malah ada juga yang menyimpan stok ikan sardin tin ini untuk tujuan 'kecemasan', manalah tahu ada tetamu datang tanpa dirancang.

Memasak ikan sardin ini sama ada yang di dalam tin atau segar sememangnya mudah. Tidak memerlukan banyak bahan. Sama ada dijadikan sambal, dimasak kari atau digoreng bersama bawang dan halia, hidangan ini sudah cukup untuk mengalas perut yang lapar.

Ada juga yang menjadikan ikan sardin ini sebagai inti sandwic atau karipap

10 comments:

  1. Salam singgah sini cik akak....ikan sardin....sedap tu...Diana pun sampai sekarang pengemar ikan sardin...hihi

    ReplyDelete
  2. ikan sardin mmg sedap cik akak, makan ngn telur dadar, sardin ni kalo tambah santan jadilah masak lemak. hehe

    ReplyDelete
  3. kat cni yg tin besar dh RM6.10 tau k.cik....xde miskin da skrg ni kalo makan sardin pn huhu

    ReplyDelete
  4. eh apesal sy tulis k.cik eh?? Hahaha...cik akak la..wakaka sory

    ReplyDelete
  5. Masya Allah...terliurnya tgk sardin nie...feveret akk nie sambal sardin..kalau makan wajib tmbah nasi! :D

    ReplyDelete
  6. Ikan sardin ..masuk pula perahan lemon..fuhhh

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum. Eh, tulisan macam x muat dalam post..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...cik akak perasan juga...dah edit tak dapat...malas nak buat balik..bio je lah

      Delete
  8. digemari segenap lapisan masyarakat...

    ReplyDelete
  9. sardin campur tomato , bawang besar dan cili padi , memang meletop ...

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN