Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Thursday, August 27, 2015

Teknik Menulis Entri Yang Cik Akak Amalkan

♥ Assalamualaikum ♥
Teknik Menulis Entri Yang Cik Akak Amalkan. isk-isk macam lah cik akak nie penulis hebat. Tepuk dahi jap..hahaha...Alhamdulillah...kalau nak ikut hati kecik cik akak nie...setiap jam cik akak nak taip entri...Nampak tak semangat cik akak....Azam dan permulaan yang bagus...hahaha....

Tapi bila blog dah berusia dekat 3 tahun.....kenangan menulis entri hanyalah tinggal kenangan. Betapa aku merindui saat aku dihijab kabulkan...hihihi...Hanyalah fantasiku..InsyaAllah..realitinya pasti ada untuk cik akak...

Cik akak sebenarnya suka menulis apa yang cik akak rasai..chewaah..jiwang lah sangat...takpe...jiwang untuk diri sendiri...hahaha
Hasil carian imej untuk menulis
imej google

Penulisan Yang Hebat Bukanlah Menunding Tapi Menyampaikan. Inilah satu satu janji cik akak bila menulis setiap entri yang cik akak kongsikan. Biarpun tak sehebat mana..Kita menulis perlukan lenggok bahasa dan gaya tersendiri.....Blog Maju Bukan Kerana Wajah Hensem Dan Cantik....(emmm tapi ini juga yang orang suka singgah kan..hahaha...cuci mata sejenak)

Teknik yang biasa cik akak gunakan....

  1. Mencari Bahan Informasi.....yes kalau tak de bahan...bagaimana pula nak mengulas..Biarpun ulasan dengan penuh rapuan..yang penting...fakta boleh jalan.
  2. Lihat apa yang berlaku di sekeliling anda...serius cik akak tak tipu...ini adalah cara paling berkesan untuk kita mendapat idea dalam penulisan. 
  3. Berfantasi sikit dengan dunia anda...hahaha....berfantasi ini macam jiwa kanak-kanak..hebat tau....macam bintang berkelip-kelip di langit...rugi korang tak cuba..hahaha
  4. Menulis melalui pengalaman anda....yang ini zaman sekolah dah diajar..buat karangan kan...hahaha...rindu lah....zaman sekolah eh..
  5. Ikhlas dalam penulisan...Ikhlas tu penting tak kira macam mana pun gaya penulisan. Sebab orang lain boleh nampak bila kita menulis dengan ikhlas...kita tipu orang boleh tahu. Hebat kan kalau dah menulis dengan ikhlas....apa yang kita dapat pasti terasa indah.....
okeylah..pagi-pagi dah cik akak bebel...apa-apa pun selamat pagi blogger....

Sekian. Wassalam.....

Blog Bernyawa Hanyalah Kerana Penulisan Yang Hebat....

9 comments:

  1. thanks for the tips cik akak..saya paling suka kat tips 'ikhlas' tu.betul, kalau kita menaip entry tak sepenuh hati, readers boleh tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul dear...keilkhlasan kunci pali hebat tau...kiki

      Delete
  2. selamat pagi cik akak... thanks forsharing.... :)

    ReplyDelete
  3. dapat ilmu yg bermanfaat pagi ni.. mekasih cik akak

    ReplyDelete
  4. Bagus ni cik akak..terima kasih sudi kongsi tentang gaya penulisan cik akak....hihi

    ReplyDelete
  5. Salam. Bahan Informasi boleh dapat melalui TV, selepas menonton, kita tulis pendapat kita mengenai siaran tersebut di blog. Betul tak cikgu?

    ReplyDelete
  6. Ya... Be yourself!
    Hanya kenal satu saja Cik Akak Nao Mei di dunia ini....

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN