Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Monday, June 8, 2015

Ranau, Sabah - Bakal Ada Gempa Bumi Susulan

♥ Assalamualaikum ♥

Ranau, Sabah - Bakal Ada Gempa Bumi Susulan

Memang menakutkan. Tapi bila Allah berkehendakkan sesuatu hanya doa kunci bagi umat islam. Biar diuji dengan pelbagai cara. Jangan pernah mengeluh. Terima Qada dan Qadar dengan selapang dada. Semoga apa yang berlaku di Ranau, Sabah akan berakhir. 

Menurut sumber gempa bumi akan berulang lagi untuk tempoh 2 atau 3 minggu akan datang. Berserah dan berdoa...insyaAllah pasti akan berakhir dengan izin Allah. 

PRAY FOR SABAH....

kejadian gempa bumi berukukan 6.0 magnitud yang terjadi di Ranau, Sabah pada Jumaat lalu memang tidak diduga dan memberi impak yang besar kepada rakyat Malaysia.

Menurut laporan Bernama, pasukan mencari dan menyelamat telah menjumpai 11 mayat di kawasan Gunung Kinabalu hari ini, menjadikan 13 jumlah keseluruhan mangsa yang terkorban setakat 7.50 malam tadi.

Setakat semalam juga melihatkan lebih 30 gempa susulan telah berlaku selepas kejadian gempa bumi di Ranau.

Dalam satu sesi soal jawab Astro AWANI bersama Prof Felix Tongkul Pakar Geologi daripada Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada Sabtu, beliau memberikan beberapa penjelasan dan perincian mengapa dan bagaimana terjadinya gempa bumi yang diklasifikasikan sederhana magnitudnya ini terjadi lagi sekali di Sabah.

Selanjutnya boleh baca di berita awani

2 comments:

  1. Allahuakbar , semoga ada perkhabaran baik .

    ReplyDelete
  2. Semoga family di sabah sentiasa dilindungi Allah. :(

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN