Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Saturday, February 14, 2015

Asam Paya a.k.a Asam Payak

♥ Assalamualaikum ♥

Asam Paya. Kalau kat sarawak memang kami panggil asam payak. Rasa masam.....tapi sedap di makan bercampur sambal belacan. Nyummy....tadi tengok kak ngah makan asam payak....tekak cik akak pun teringin....sebenarnya cik akak tak berkenan sangat makan buah masam terlebih macam nie..hihi...tapi tak dapat menahan tengok akak ngah makan....telan air liur dibuatnya...

Asam payak ini...memang sangat popular di kalangan masyarakat bumiputera sarawak....

Boleh buat jeruk dan asam kering untuk masakan..hihihi...

Buah asam payak nie bukan tumbuhan yang ditanam..tapi tumbuhan hutan yang liar....

Datang sarawak....boleh makan puas-puas...


13 comments:

  1. Next akak pi sarawak cik akak jd tour guide ok..akak x onh jumpa ni .mcm jeruk kelubi je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak....kalau orang satna memang panggil kelubi...
      Biasa akak tengok yang dah dijeruk..hihi..kat sini masih segar bugar...

      Delete
  2. wah apa ni hihihi qila tak pernah tahu T_T

    ReplyDelete
  3. jeruk kelubi sedapppppppp hehehe.

    oh makan dgn sambal belacan?

    ReplyDelete
  4. jeruk kelubi sedapppppppp hehehe.

    oh makan dgn sambal belacan?

    ReplyDelete
  5. mkn gitu je pun sedap . klu jumpa jeruknya , lagi sedap ...

    ReplyDelete
  6. Oh kelubi yer.pernah makan yang buat jeruk tu je. Yang fresh tak pernah rasa lagi.

    ReplyDelete
  7. Wahh...nampak memang sedap ni cik akak...teringin pula nak merasanya...

    ReplyDelete
  8. asam dengan sambal belacan..erkk..pe agknya rasa..huhu

    ReplyDelete
  9. Favourite kmk tok! Tutok dgn cabik & belacan! Sedappppppppppppppp!

    ReplyDelete
  10. Boleh post tak. Semenanjung pokoknya susah dapat. Cuma di Pahang ja banyak. Isteri menggidam mahu makan buah kelubi.bukan jeruk. Kalau terbaca comment ni. Tolobg Sms/Call ya. 0193387004. Wife pun orang sawak. Tolong ya

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN