Artikel Terkini

Wednesday, December 31, 2014

Power Gold "Kempen Emas 1 Gram, 1 Bulan, 1 keluarga" - Entri Promosi Power Gold Part 3

♥ Assalamualaikum ♥
KEDAI EMAS VS POWERGOLD
KEDAI EMAS
1 - Susah nak dapat goldbar seberat 1 gram, kalau ada pun harga mahal
2 - Banyak gimik jualan, ada yang harga murah tapi upah mahal..kalau tiada upah harga pula mahal
3 - Spread jual beli yang besar, sebab nak cover sewa kedai yang mahal, gaji perkerja dan lain2
4 - Rekemen kawan beli emas tak dapat apa2 komisyen pun
5 - Kos nak pergi beli pun besar, duit minyak, tol dan parking
VS
KEDAI ONLINE POWERGOLD
1 - Ada goldbar seberat 1 gram, jadi mudah untuk kita saving atau niaga
2 - Harga memang berpatutan, murah dari pasaran
3 - Kos upah yang sangat kecil, syarikat tak ambil banyak untung
4 - Spread jual beli yang rendah, sebab urus niaga secara online lebih jimat kos
5 - Rekemen kawan beli boleh dapat bonus..syok2
6 - Boleh beli online, jimat kos
7 - Senang nak tengok2 dan pilih produk, hanya di hujung jari tengok katalog
Dan banyak lagi...
P/s: MOTIVASI..Kalau nampak peluang ini bagus terus rebut ye.., JAWAPAN kerana terlalu banyak berfikir. Kita mahukan sesuatu itu perfeks. Kita tidak mahu lakukan sebarang kesilapan, kita tidak mahu gagal, kita tidak mahu kalah dan tidak mahu perancangan yang dihasilkan sia-sia. Namun kerana banyak persoalan dikaji, terlalu banyak perancangan, macam2 penakulan dibuat, akhirnya SATU APA PUN KITA TAK BUAT
Tips simpan emas.
1. Simpan biar sikit, tapi konsisten..Tak guna simpan 10gram satu bulan,tapi lepas tu diam membisu..mulakan dengan 1gram 1bulan.
2. Daftar sebagai ahli Powergold. Dengan jurang harga sehingga RM20 lebih murah dari harga pasaran, anda akan lebih jimat dan simpan lebih banyak. Duit hasil jimat ---> boleh beli emas & simpan.
3. Daftar sebagai ahli Powergold. Anda beli emas dengan harga direct dari kilang, kemudian jual dengan harga anda.dapat untung runcit ----> boleh beli emas & simpan.
4. Daftar sebagai ahli Powergold. Setiap kali anda berjaya menjual emas, anda akan dihadiahkan Bonus Repurchase RM1 untuk setiap 1 gram. Maksudnya, anda jual emas 100gram, anda dapat Bonus Repurchase RM100!! Dapat beli emas & simpan..
daaaaannn banyakkk lagiiii....
Salam...
Bila kau senyum....
Ku gembira....😆😆😆
TIP UNTUK MENGELAKKAN DIRI DARI MENJADI MANGSA SKIM PELABURAN EMAS
Siasat terlebih dahulu jika syarikat berikut  membuat aktiviti di bawah:
💲Menawarkn pemberian dividen setiap bulan tanpa membuat kerja.
💲Menawarkan pemberian dalam bentuk HIBAH setiap bulan.
💲Perkongsian keuntungan mengikut %  setiap bulan.
💲Bayaran Secara Ansuran mengikut kontrak dimana habis bayar ansuran baru dapat barang
💲Syarikat yang menawarkan pajak gadai tanpa lesen.
💲Syarikat yang menawarkan kadar pertukaran matawang asing tanpa lesen.
💲Syarikat yang menawarkan  pinjaman tanpa lesen.
💲Syarikat yang menawarkan khidmat sewa emas perak dan dibayar setiap bulan.
💲Koperasi yang tidak berdaftar.
Sharing is caring.... fikir2kn..😰😰😰
Kata-kata Hikmah
' Sesuatu yang menguntungkan tetapi seakan terlalu mustahil untuk diterima akal, berkemungkinan besar satu penipuan'
7 Soalan Popular Mengenai Jual Beli Emas dan Perak
Dalam artikel kali ini, Tuan Suzardi Maulan (Pak Di), iaitu penulis buku Rancang Wang Dari Sekarang akan menjawab 7 soalan popular berkenaan pelaburan emas. Semoga ia bermanfaat untuk para pembaca.
Saya kumpulkan 7 soal-jawab yang sering ditanya mengenai pelaburan emas:
#1 – Bolehkah saya membeli emas dengan membuat pembiayaan dari bank? Bukankah membeli emas secara berhutang adalah dilarang dalam Islam?
Islam melarang jual beli emas secara hutang hanya dalam transaksi tersebut sahaja. Contohnya;,
Tuan membeli 10g emas hari ini dan pembayaran hanya dibuat 30 hari kemudian.
Atau,
Tuan membayar RM 1,500 hari ini dan hanya menerima emas tanpa sebarang bukti atau resit pembelian 3 minggu selepas itu.
Manakala membuat pembiayaan bank untuk membeli emas pula adalah dibenarkan. Dalam situasi tersebut, tuan berhutang dengan bank dan bukannya penjual emas. Apa yang penting selepas mendapat duit dari bank, pembelian emas dibuat secara tunai.
Sekiranya tuan meminjam dari bank, maka pastikan tuan hanya membuat pembiayaan peribadi dari bank-bank Islam sahaja. Jika tuan membuat pinjaman dari bank konvensional maka tuan masih terlibat dengan riba.
Dalam erti kata lain, proses pembiayaan bank adalah transaksi A. Manakala, membeli emas pula adalah transaksi B. Maka, pastikan transaksi B berlaku secara tunai.
#2. Apakah hukum membeli emas pada harga yang rendah kemudian dijual semula dengan harga tinggi untuk mendapatkan keuntungan? Misalnya, membeli emas pada RM 150/g dan menjual semula pada RM 180/g. Adakah ini perbuatan riba?
Itulah yang dikatakan jual beli yang difahami oleh tuan semua. Secara umumnya Islam tidak melarang jual beli. Apa yang mesti tuan fahami adalah jual beli tersebut mesti berlaku secara tunai.
Hanya jual beli emas yang tidak berlaku secara tunai adalah riba.
#3 – Bank mana yang menawarkan akaun pelaburan emas patuh Shariah?
Akaun pelaburan emas diperkenalkan oleh bank-bank. Bank-bank Islam mahupun bank-bank konvensional tidak mahu terlepas untuk membuat untung dari kenaikan mendadak harga emas yang berlaku.
Keunikan akaun pelaburan emas di bank adalah tuan tidak perlu menyimpan emas secara fizikal. Walaupun begitu, masih ada kos yang perlu tuan perhalusi, dan ini berbeza dari satu bank ke satu bank yang lain.
Sehingga artikel ini ditulis, hanya akaun pelaburan emas yang ditawarkan oleh Kuwait Finance House (KFH) dan al-Rajhi Bank yang dapat disahkan akaun pelaburan emas yang halal.
#4 – Bagaimana dengan peluang pelaburan emas yang memberikan dividen ?
Pelaburan emas tidak memberikan dividen. Sekiranya tuan ditawarkan dengan pelaburan emas yang menawarkan dividen bulanan, suku tahunan atau tahunan maka sila berhati-hati.
Jangan terlibat dalam skim pelaburan emas yang meragukan sebegitu kerana khuatir ia adalah skim cepat kaya yang mahu menipu orang ramai.
#5 – Apakah perbuatan membeli emas, gadai dengan syarikat ar-Rahnu, beli emas lagi, gadai lagi dan seterusnya dibenarkan dalam Islam?
Strategi berkenaan dari sudut hukum tidak ada larangan yang mengharamkannya. Apa yang penting pembelian dibuat secara tunai dan gadaian dibuat dalam syarikat-syarikat yang mengamalkan skim pajak gadai Islam.
Walaupun begitu, tuan mesti sentiasa berhati-hati apabila mahu menggunakan strategi sebegini kerana harga emas ada turun naiknya.
Selagi mana harga emas sentiasa naik maka tiada masalah, tetapi jika berlaku kejatuhan harga emas yang teruk tuan pasti berhadapan dengan masalah yang besar.
#6 – Bagaimana mahu membuat pembelian emas fizikal secara online?
Pembelian emas secara online dapat dibuat selagi mana ia dibuat secara tunai. Andaikan tuan membeli emas seberat 10g bernilai RM 1,500, maka selepas sahaja tuan membayar jumlah penuh kepada penjual, maka penjual mesti memberikan resit yang dapat tuan gunakan untuk menuntut emas tersebut.
Tujuan resit adalah untuk memenuhi syarat qabadh (possession) yang menjadi syarat wajib jual beli emas. Qabadh hakiki (actual possession) berlaku apabila selepas tuan membayar, tuan memperoleh emas tersebut.
Qaba
Kebiasaan ahli2 yg menjadi kebimbangan terhadap pos2 laju ni
1.takut tak sampai
Itu la kelebihan pos laju ni,namapun pos laju dan setiap perkhidmatan kita bayar rm6 bg semenanjung dan rm10 sabah sarawak dan indonesia rm65
Perkhidmatan yg dibayar tu diberikan jaminan brg cepat sampai dgn selamat
Kebiasaan yer 2 hari sampai(waktu bekerja)
Lgpun apa nak risau kan setiap penghantaran surat tu mesti kena sign atau mesti ada penerima yg mengambil yer..
Jika takde penerima,kebiasaan yer posmen tu akan bg notice suruh ambil di pejabat pos berhampiran
#pastikan alamat dan no fon tepat
#alamat rumah,alamat pejabat tidak digalakkan kecuali mmg brng tu sampai ditangan kita sendiri
2.jaminan syarikat
Ini lah kelebihan dipowergold ni
#Sebelum dihantar ke alamat kita,syarikat akan beri gambar pos tu dan no tracking,jd kita leh kesan pos laju tu sampai mana..
#Jika terbukti semasa penghantaran tu hilang atau van terbakar,syarikat akan menggantikan brg yg baru
3.barang sampai
Ini lagi best...dah sampai tu ceria2kan dlm group tu kata2 manis n senyum beri ucapan terima kasih dlm group tu..contoh alhamdulillah brng saya dah sampai dgn selamat terima kasih dan saya beli yer
Soal jwb ASB vs emas... Ada statement dr yg bertnya ttg isu ni.. simpan d asb lg bgs dr simpan emas sbb simpan d asb ada dividen.. simpan emas ni, hrga ada naik turun n kalau jual, ada nilai susut.. duit simpan d asb x de nilai susut n x susah2 nk kena g jual kalau nk dptkan duit.. ,biasalah msg2 ada pndpt sndiri ttg pelaburan,ini hasil kajian sifu Adilah Khairi kita..sy nk tekankn disini simpan emas ni long term,klu nk yg short term kn pilih jln lain,simpan sethn dua x berasa lg,cuba tgu 5thn lg bilamana hga emas melonjak naik,yg pntg sbr n disiplin simpan emas..sm2 kt bandingkn..
1. Emas ni pelaburan jgka masa panjang... x adil bandingkan emas dgn asb.. 
Cuba bandingkan 
emas = property
Asb = property
Emas = saham
Asb = saham
2. Asb ni kalau x keluarkan mmg 8% setiap tahun...tp kalau ada pengeluaran, dividen x spai 8% (btlkan kalau sy silap yg ini)
3. Simpan d asb utk jgka masa panjang x untung, sbb nilai wang makin lama makin kecil.. sbb inflasi...emas kalis inflasi.. 
4. Last dr sy.. 
Tgk cth sy bg...
Asb utk 5 thn...
Thn pertama 8%
Thn kedua 8%
Thn ketiga 8%
Thn keempat 8%
Thn kelima 8%
Total 40%
Emas.. 
Thn pertama 20%
Thn kedua 20%
Thn ketiga 20%
Thn keempat 20%
Thn kelima.20%
Kalau g jual spread, katalah 8%
Masih ada 92% kan...
So nilai sendiri.. 

No comments:

Post a Comment