Latest

UNTUK DISEWA RM50 SEBULAN BANNER 728X90

Tuesday, August 19, 2014

JOM KITA BELAJAR BAHASA MELANAU [LOGHAT BAHAGIAN MATU-DARO]

Jom kita belajar bahasa cik akak...bahasa melanau (loghat matu-daro)
Bahasa masyarakat melanau cik akak nie memang unik..
Jom kita belajar sama-sama...hihi..ingat sebut betul2 okeh.hihi.



15 comments:

  1. Ada yg sama ngan melanau oya juak ;D hee

    ReplyDelete
  2. Sai ngadan mo?
    Badik mo(pemes kat skolah dolok marekkk~) hahaha~

    ReplyDelete
  3. wow macam munyik bahasa flipin pun ada jugak kan sikit.. menarik menarik :D

    Jemput join segmen GA yang CT buat..
    Giveaway Merdeka : Penang Mari Baq Ang By Siti Yang Menaip
    Thank You :D

    ReplyDelete
  4. buah nenas = pisang..kalau fizi order pisang kat sana..mesti makcik tu bg buah nenas kan..huhi

    ReplyDelete
  5. Mok tanya Melanau area sarikei x sama nak ngan area matu daro? Baru perasan banyak juak bahasa melanau nok sama maksud dengan bangsa lain kedak iban(rindu=beraie),bidayuh(tumbuk=bukut). yang paling best berdiri=Tiger... :))

    ReplyDelete
  6. @kenny977world

    Kitak org sarawak juak tek ka...mun sarikei ada juga nok sama bahasa mek org tek..aok bahasa melano mek org tok ng hampir sama juak ngan bahasa iban ngan bidayuh....kadang ada juak kedak bhasa org kayan..hihi...

    ReplyDelete
  7. mcm best aja ni..nk wat ayt berpinau lidah..haha

    ReplyDelete
  8. @hazwan hairy


    Ye dik....pelat sikit bahasa melanau nie...kadang cik akak pon tak faham..hahaha...

    ReplyDelete
  9. @Fizi Zaidi


    Hahaha....betul tu dik....silap2 makcik tu comfius..hahaha

    ReplyDelete
  10. Menarik dan unik jer bahasa melanau ni Cik Akak...nak jgk belajar ni..

    ReplyDelete
  11. Prtama Kali bljr..lya pun da kwn bngsa melanau

    ReplyDelete
  12. nak bljar bhasa melanau..tpi nmpk cam susah je...bhasa seakan2 sma cm bhasa lun bawang area lawas..

    ReplyDelete

Terima Kasih bersama Dunia Cik Akak... Komen anda sangat dihargai!

HANGAT DIPASARAN